ГоловнаСтатті8 Листопада, 2019р.
 Версія для друку

Ботулізм

Опубліковано: 08.11.2019, 10:00

Останнім часом в ЗМІ все частіше з’являються повідомлення про виявлені випадки захворювання на харчовий ботулізм.

Ботулізм – важке токсичне інфекційне захворювання, в результаті якого вражається центральна нервова система. Збудники ботулізму широко розповсюджені в природі, тому захворювання реєструються повсюди. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довгостроково зберігаються і накопичуються, а з їжею і водою потрапляють до кишечнику різних тварин, водоплавних птахів, риб. Захворювання зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, що накопичила токсин внаслідок забруднення її та розмноження вегетативних форм збудника (тобто харчовий продукт зберігався при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки).

Ознаки хвороби на ботулізм проявляються від кількох годин до кількох днів. Це залежить від дози токсину.

На початку хвороба проявляється розладами з боку шлунково-кишкового тракту – нудотою, блюванням, сухістю у роті. З’являється стомлюваність, м'язова слабкість («ноги ватяні»), запаморочення. Далі приєднуються характерні ознаки ураження з боку центральної нервової системи – порушення зору (двоїння перед очами, неможливість прочитати текст, відчуття туману, що заважає бачити предмети). З’являються і інші симптоми отруєння: зміна тембру голосу, хворого турбує відчуття «грудки» в горлі. З-за дихальних порушень розвивається гіпоксія (недостатність рівня кисню в крові). Поява дихальної недостатності є поганою ознакою, так як це основна причина смерті у людей, хворих на ботулізм.

Тому у випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря й ні в якому разі не займатися самолікуванням, оскільки перебіг захворювання, ймовірність ускладнень непередбачувані.

Головне у профілактиці ботулізму – ретельне дотримання технології приготування копченостей, солінь, консервованих продуктів, як в домашніх умовах, так і на підприємствах громадського харчування.

Ставтеся відповідально до свого здоров’я і здоров’я своїх близьких!

Світлана Герасименко,
методист кабінету навчального


   
Статті
26 Квітня15:00 35 років аварії на Чорнобильській АЕС
23 Квітня15:00 Всесвітній День охорони праці
23 Березня09:00 Будьте обережні на риболовлі
14 Серпня09:01 Обережно, вибухонебезпечні предмети!
22 Липня16:00 Якщо ви стали заручником
6 Липня12:00 Безпечний відпочинок біля води
28 Лютого14:00 Всесвітній день цивільної оборони
4 Грудня10:00 Обережно, ожеледиця!
8 Листопада10:00 Ботулізм
23 Жовтня15:08 Спалювання листя заборонено законодавством
22 Жовтня09:01 Обережно – туман
16 Жовтня15:16 Готуймось до опалювального сезону
12 Вересня14:30 Обережно з вогнем!
2 Вересня11:52 Стережіться харчових отруєнь
19 Серпня14:11 Стережіться отруєння грибами
Статті