ГоловнаСтатті2 Вересня, 2019р.
 Версія для друку

Стережіться харчових отруєнь

Опубліковано: 02.09.2019, 11:52

Харчове отруєння - це хвороба, яку спричинюють продукти та напої, у яких є шкідливі бактерії, віруси чи паразити. Особливо небезпечно отримати харчове отруєння в спекотний період, коли шкідливі бактерії розмножуються надзвичайно швидко.

Треба зазначити, що у багатьох продуктах є потенційно шкідливі організми, але зазвичай вони гинуть під час приготування страви. Причинами спалахів хвороби може бути порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму. Також, чинниками передачі кишкових інфекцій є неякісно промиті овочі, зелень, фрукти, ягоди, що купуються на стихійних ринках, у приватних осіб.

Зараження відбувається при проникненні збудника через ротову порожнину в організм здорової людини, викликаючи ураження травної системи. Характерними ознаками хвороби є нудота, блювота, діарея, різкий біль в області живота, загальна слабкість, підвищення температури тіла.

За даними Державної установи «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» тільки за період з 10 по 15 серпня поточного року в області захворіло на гострі кишкові інфекції 47 осіб, з них дітей - 23. По місту Чернігову захворіло 17 осіб, з них 8 дітей. Реєструвалися поодинокі випадки захворювань, спалахів не було.

Під час проведення епідрозслідування, встановлено фактори, що могли сприяти захворюванням на гострі кишкові інфекції: у 9 випадках - молочні продукти, у 19 - м'ясні продукти, у 3 випадках - яйця курячі домашні, у 2 випадках - кондитерські вироби, у 14 - інші причини (в т.ч. у 6 випадках - фрукти/овочі/ягоди, у 8 випадках - недотримання правил особистої гігієни).

З метою профілактики кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно виконувати наступні заходи профілактики:

У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров'я.

Знання та суворе дотримання цих правил допоможуть зберегти життя та здоров’я вам та вашим близьким.

методист обласного методичного кабінету
(безпеки життєдіяльності населення)
Михайленко С.В.


   
Статті
12 Вересня14:30 Обережно з вогнем!
2 Вересня11:52 Стережіться харчових отруєнь
19 Серпня14:11 Стережіться отруєння грибами
22 Липня16:00 Обережно – змії!
6 Травня17:00 Стережіться грози
16 Квітня16:00 Обережно, кліщі!
4 Квітня15:00 Небезпека спалювання сухої трави
7 Лютого10:00 Як вберегтися від переохолодження
11 Січня11:00 Небезпека отруєнння чадним газом
Статті