ГоловнаСтатті19 Серпня, 2019р.
 Версія для друку

Стережіться отруєння грибами

Опубліковано: 19.08.2019, 14:11

У самому розпалі сезон збирання грибів. Мало знайдеться таких людей, які не люблять ласувати цим делікатесом. Для багатьох збирання грибів - це захопливе полювання, яке іноді називають «тихим». Україна належить до країн, у яких їстівні дикорослі гриби – традиційний компонент харчового раціону населення.

Гриби слушно називають «лісовим м’ясом», оскільки своєю поживністю вони не набагато поступаються м’ясу сільськогосподарських тварин. Але не всі добре розуміють, що з вживанням грибів потрібно бути дуже обережним.

Їстівні гриби завжди приваблювали людей. Але цей дарунок лісу водночас є небезпечним продуктом харчування. Вірогідність смерті після отруєння грибами дуже велика і, якщо людині і вдасться «викарабкатися», вона може на все життя залишитися інвалідом, тому що після отруєння може розвинутися ниркова або печінкова недостатність, гепатит. У результаті все життя потрібно буде сидіти на дієтах і приймати спеціальні препарати.

Крім того гриби здатні накопичувати в собі з'єднання важких металів. А одним з найбільш активних їх розповсюджувачів є автотранспорт, його вихлопні гази. Тому не збирайте гриби, що ростуть вздовж автомагістралей. Від регулярного їх вживання може розвинутися анемія і зменшитись здат¬ність організму чинити опір інфекційним захворюванням.

Часто отруйні гриби бувають схожі на широко розповсюджені їстівні гриби, і недосвідчений грибник може їх легко поплутати. В одних випадках ця подібність задоволена поверхово, а в інших настільки сильно, що при визначенні грибів помилитися може навіть збирач з великим стажем. Такі гриби називають грибами-двійниками. Відомо багато їхніх видів, причому особливо небезпечно, що двійники є в багатьох смертельно отруйних грибів. Це і приводить нерідко до фатальних помилок при зборі грибів, служить однією з найбільш частих причин отруєнь.

Основні причини отруєнь:

Симптоми грибного отруєння різні:

До смертельно небезпечних грибів належить і свинушка тонка, і багато прихильників "лісового м'яса" полюбляють її їсти. Однак, цей гриб надзвичайно небезпечний. Він спричиняє в окремих людей сильну алергічну реакцію, що призводить до захворювання крові. При отруєнні людина може померти за два тижні. Зараз цей гриб занесено до світового списку смертельно отруйних.

Отруєння цими неїстівними грибами переважно є смертельним навіть при своєчасному зверненні за медичною допомогою. Смертельною вважається навіть мінімальна доза отрути. Тому обов'язково треба мити руки після дотику з грибами. Немало випадків, коли отрута передавалась на інші продукти через немиті руки.

Найбільше насторожує медиків те, що постійно серед отруєних грибами хворих є діти, навіть однорічного віку, врятувати їх вдається дуже рідко. Також слід пам'ятати, що страви з грибів важкі для перетравлення. Їх не повинні вживати діти, люди з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів.

Щоб не отруїтися дикорослими грибами:

  1. ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів;
  2. не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;
  3. під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;
  4. уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
  5. не вживайте сирих грибів;
  6. відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин;
  7. готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби;
  8. гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям;
  9. не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю;
  10. значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин і якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння;
  11. суворо дотримуйтеся правил консервування грибів - неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. 

Перша допомога при отруєнні грибами:

Забороняється:

Увага! Ні в якому разі не довіряйте таким тлумаченням:

Збираючи гриби, будьте надзвичайно обережними, отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

методист НМЦ ЦЗ та БЖД Чернігівської області

С.В. Михайленко


   
Статті
12 Вересня14:30 Обережно з вогнем!
2 Вересня11:52 Стережіться харчових отруєнь
19 Серпня14:11 Стережіться отруєння грибами
22 Липня16:00 Обережно – змії!
6 Травня17:00 Стережіться грози
16 Квітня16:00 Обережно, кліщі!
4 Квітня15:00 Небезпека спалювання сухої трави
7 Лютого10:00 Як вберегтися від переохолодження
11 Січня11:00 Небезпека отруєнння чадним газом
Статті